Youtube: De kracht van video’s en storytelling anno 2015

Wist jij dat Youtube na Google de 2de zoekmachine is in Nederland? Onder jongeren wordt Youtube zelfs gezien als zoekmachine nummer 1. Gemiddeld bekijken we 1 video via Youtube per dag. En dit hoeft niet perse via Youtube zelf, wat denk je van de geposte video’s op Facebook? Grote kans dat ook deze video’s van Youtube af komen. Redenen genoeg om ook hier zakelijk actief te zijn en jouw Social Media inzet te vergroten. Youtube is de grootste online video aanbieder en biedt de mogelijkheid om bedrijven gemakkelijk een video te laten uploaden en deze vervolgens te delen. Youtube is toegankelijk voor iedereen en dit maakt het een makkelijk bruikbaar en effectief kanaal.

Visual content

Hoe werkt Youtube?
Hoog tijd om als marketeer Youtube als een serieus advertentiekanaal te gaan beschouwen. Het totale bereik van Youtube in Nederland ligt op 70%, en binnen de leeftijdscategorie 35 tot en met 55 jaar bereikt Youtube maar liefst 52% van de Nederlanders. En ook onder jongeren neemt de populariteit toe, en heeft Youtube veel terrein kunnen winnen.

Een paar feiten op een rij:

 • Iedere minuut worden er 700 Youtube video’s gedeeld via Twitter
 • Per dag wordt er voor 5000 jaar aan Youtube video’s geconsumeerd via Facebook
 • Iedere week worden er 100 miljoen comments, shares of likes geplaatst op Youtube
 • Iedere seconde komt er maar liefst 1 uur aan video content bij

Veel sterren en bedrijven hebben hun beroemdheid te danken aan Youtube. Een manier om nieuwe spelers, creativiteit en talent te ontdekken. Door het aanmaken van een account of kanaal via Youtube kun je gemakkelijk video’s uploaden in slechts een paar minuten. Het gebruik van Youbtube brengt personen, bedrijven en producten meer onder de aandacht.

Wat kan je als bedrijf met Youtube?
Kort gezegd is via video alles mogelijk. De kosten zijn relatief laag, het bereik is groot en de mogelijkheden zijn oneindig. Zo kunnen via video’s producten en het gebruik hiervan beter worden uitgelegd, kunnen commercials worden geplaatst, kunnen video’s van evenementen en bedrijfsvideo’s worden geplaatst en maakt het ook storytelling mogelijk. Een opkomend begrip binnen marketing, en een begrip dat veel bedrijven inmiddels toepassen. Het gemakkelijk uploaden van video’s en het delen hiervan maakt het ook mogelijk video’s via verschillende platformen te tonen. Zo kunnen video’s worden gedeeld via onder andere Facebook en Twitter. Met het gebruik van de juiste zoekwoorden binnen video’s zorgt Youtube er ook voor dat jij als bedrijf beter gevonden kunt worden. En ook omdat Google Youtube beheert zal je doormiddel van Youtube ook sneller gevonden worden dan bijvoorbeeld via Vimeo.

De kracht van storytelling:
Zoals al eerder snel benoemd is storytelling een opkomend begrip binnen marketing en wordt het mogelijk gemaakt door video’s. Visuele content neemt het over van tekst en wordt ook steeds meer op Social Media toegepast. Het belang van unieke en authentieke verhalen maakt het maken van een video met een verhaal steeds interessanter. En wanneer je dit goed doet? Dan is er een grote kans dat de video viraal gaat en op verschillende platforms besproken wordt. Een boost voor jouw bedrijf en merk.

Voor zowel producten als bedrijven leidt storytelling tot het creëren van extra waarde en het losmaken van emotie bij de consument. Bij storytelling is het van belang dat emoties, ervaringen, waarden en normen een rol innemen. Het creëert een sfeer en beleving rondom een merk. Een sterke speler op het gebied van storytelling is KLM, met onderstaande video hebben zij menig wat onder de consument los gemaakt. Ondanks dat de consument het al weet toont KLM hier ook weer een koploper te zijn binnen haar branche, en zal de consument via deze video er ook niet lang over na hoeven te denken. Deze hond loopt (helaas) niet op Schiphol rond maar dankzij de video denkt de consument bij vliegen en het vliegveld hierdoor toch sneller aan KLM:

Succesvolle tips voor het zakelijk gebruik van Youtube:
Het optimaliseren van video’s kan wat tijd in beslag nemen maar zal uiteindelijk lonen in een betere vindbaarheid. Een paar tips om aan de slag te gaan met Youtube, of om het huidige kanaal te verbeteren:

 1. Geef de video een goede, herkenbare en aansprekende titel. Benoem duidelijk waar de video over gaat dat wanneer de consument specifiek iets zoekt zij ook jouw video vinden.
 2. Maak de inhoud duidelijk, relevant en specifiek. Je kunt beter meerdere video’s maken met verschillende onderwerpen dan proberen alles te bespreken in 1 video. Wanneer deze te lang en ingewikkeld wordt zullen bezoekers de video sneller wegklikken.
 3. Gebruik tags. Doormiddel van tags kunnen zoekwoorden worden gekoppeld aan de video en kan jij bepalen waarop je gevonden wilt worden.
 4. Neem video’s op binnen websites, blogs en Social Media. Ook dit zorgt ervoor dat jij en de video’s beter worden gevonden.
 5. Maak een video van kwaliteit. Toon professionaliteit en vertrouwen, de middelen hiervoor zijn er tegenwoordig in overvloed.
 6. Laat producten en diensten en de waarde hiervan terug komen in video’s. Buiten het bedrijf is de consument vooral geïnteresseerd in wat het biedt en welk probleem het weg neemt.
 7. Laat ook vooral de klant aan het woord komen. Dit kan doormiddel van recensie filmpjes waarin de klant zijn of haar mening toont. Maar dit kan ook op evenementen waar de klant bij betrokken is.
 8. Voeg een ‘over ons’ toe. De informatie die hier wordt geplaatst zal zowel binnen de Youtube en Google resultaten worden getoond en gebruikt. Een pakkende en inspirerende tekst nodigt mensen uit jouw video’s te bekijken.

Door de grote hoeveelheid video’s die op Youtube staan, en dagelijks worden geplaatst, is het vooral ook van belang de video’s te delen via andere platforms. Zo bereik je meer kijkers. Ik bekijk dagelijks ook meer video’s via Facebook dan via Youtube. Hier volg ik bedrijven en interesses, via Youtube is het soms nogal lastig om zomaar te gaan zoeken, het aanbod is enorm. En dit verkleint de kans dat jouw video getoond wordt.

Advertentiemogelijkheden:
Buiten het aanmaken van een eigen profiel of kanaal is er binnen het platform van Youtube ook nog de mogelijkheid om te adverteren als bedrijf. Via Youtube kan worden getarget op demografische gegevens, specifieke onderwerpen en interesses. Daarnaast kan er ook worden gericht op zoekwoorden. En last but not least, Youtube biedt ook de mogelijkheid aan tot retargeting. De doelgroep kan dus via verschillende manieren worden bereikt.

En de kosten? Adverteren via Youtube gaat via Cost per View of Cost per Thousand Impressions. Sinds 2014 heeft Google de advertentiemogelijkheden aangepast en zijn onderstaande soorten mogelijk:

 1. TrueView In-Stream
  Deze videoadvertenties spelen voor, tijdens of na een youtube video af. De kijker wordt verplicht om minimaal 5 seconde de advertentie te bekijken en kan hierna doorklikken, en dat principe kennen we natuurlijk allemaal. We hebben allemaal al vaak zitten wachten om de video die we willen afspelen eindelijk te kunnen bekijken nadat die 5 seconde voorbij zijn. Bij deze vorm wordt alleen betaald als de kijker de gehele reclame afkijkt of minimaal 30 seconde kijkt.
 2. TrueView In-Display
  In Search: De video wordt getoond als reclame tussen de zoekresultaten. Vaak zijn dit de eerste twee video’s die worden getoond binnen de organische zoekresultaten. Er wordt hier alleen betaald wanneer een bezoeker daadwerkelijk de video aanklikt.
  In Display: De video’s worden vertoond naast Youtube video’s die worden afgespeeld. Er wordt alleen betaald wanneer de kijker klikt op de advertentie.
 3. Forced Prerolls
  De manier van reclame die ook bij iedereen wel bekend voor zal komen. De verplichting om een gehele video af te kijken voordat het youtube filmpje begint. Niet altijd gebruiksvriendelijk maar wel een sterke manier, wanneer de consument namelijk de optie krijgt de reclame weg te klikken doen zij dit 9 van de 10 keer en wordt de reclame niet bekeken. Deze manier van adverteren gaat op basis van CPM en het aantal impressies dient van tevoren te worden ingekocht via Google Agency.

De opkomst van adblockers vormt echter binnen deze vorm van adverteren wel een enorme beperking. De targetmogelijkheden zijn anderzijds wel divers en kijkend naar bijvoorbeeld Google Adwords is het goedkoper om via Youtube te adverteren.

Kijkend naar de toekomst zal Youtube het ook mogelijk maken om direct aankopen via het platform te doen. Een kans? Ja, dit vergt ook een nieuwe manier van online video’s maken. De klant kan namelijk niet meer worden overtuigd in de showroom maar enkel via het internet. Een bedreiging? Ook, voor bedrijven die slechts fungeren als dozenschuivers zal deze manier van verkoop lastiger worden. Om voor ieder artikel wat zij verkopen een video met kracht en overtuiging te ontwikkelen zal buiten de core business om gaan.

Geraadpleegde bronnen:
Bright mind Media (NB). Wat is Youtube? Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://www.brightmindmedia.nl/wat-is-social-media/wat-is-youtube/

Blog4Leads (2015). Video Marketing met Youtube: Adverteren, SEO en Analytics. Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://blog4leads.nl/video-marketing-met-youtube-adverteren-seo-en-analytics-22/

GJ Bramer Web & Organisatie (NB). Hoe zet je Youtube in binnen je SEO? Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://www.googleadvies.nl/52/youtube-wat-is-het-en-wat-kun-je-er-zakelijk-mee-doen-zet-youtube-in-voor-je-seo

Kleijn, de T (NB). Hoe gebruik je Youtube zakelijk? Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://theodekleijn.nl/zakelijk-youtube-gebruiken/

Marketingsfacts (2013). Welke plaats krijgt Youtube in een crossmediale campagne? Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://www.marketingfacts.nl/berichten/welke-plaats-krijgt-youtube-in-een-crossmediale-campagne

Marketingfacts (NB). Topic Storytelling. Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://www.marketingfacts.nl/topic/storytelling

Marketing 4 Results (NB). Storytelling. Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://www.marketing4results.eu/blog/storytelling

NB (2014). Wat is Youtube? Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://watisyoutube.nl/youtube/wat-is-youtube/

NoBly (2015). Youtube of Vimeo, wat is beter voor je bedrijf? Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://nobly.nl/blog/youtube-of-vimeo/

Roelofsen, J (2015). Direct via Youtube aankopen doen. Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://www.video-commerce.nl/direct-via-youtube-aankopen-doen/

Somention (2015). Zo gebruik je Youtube zakelijk. Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://www.somention.com/socialmedia/zo-gebruik-je-youtube-zakelijk/

Traffic Builders (2014). Youtube adverteren, de laatste updates. Geraadpleegd op 29 Oktober 2015 via de website: http://www.traffic-builders.com/youtube-adverteren-laatste-updates/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s